Новости

Развој и подобрување на квалитетот на социјалните услуги на локално ниво

Во врска со објавениот повик за подобрување и развој на социјалните услуги, Општина Шуто Оризари оствари средба со неколку невладини организации за дефинирање на приоритети и спроведување на заеднички понатамошни активности. На средбата беше присутен Градоначалникот Курто Дудуш и Претседателот на совет на Шуто Оризари Фатима Османовска кои со невладините организации разговараа за случаи од терен кои можат да бидат ...

Прочитај повеќе »

Енвер Илјаз, на 23 години – Општина Шуто Оризари: Фаик Абди, Зендел Иљаз и уште неколку интелектуалци кроевме план како да прераснеме во модерна општина

Ги паметам првите почетоци кога јас, Фаик Абди, Зендел Иљаз, покасно Амди Бајрам и Неждет Мустафа и уште неколку интелектуалци во тоа време, го кроевме планот како ова парче место да прерасне во модерна локална самоуправа. Како пионир во креирање на ромската политика уште во социјалистичка Република Македонија, можам да кажам дека сонот ни е остварен. Денеска на мои 70 ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер, Совет на млади на Општина Шуто Оризари: На 23-тиот роденден на нашата општина да говориме за младинските политики во Шуто Оризари

На настанот по повод 23 години – Општина Шуто Оризари се обрати Претседателот на Советот на млади на Општина Шуто Оризари, Ален Умер кој во своето излагање нагласи: ,, Почитувани присутни, јас сум Ален Умер, волонтер-претседател на првиот оформен Совет на млади од општина Шуто Оризари, во завршна фаза на моите мастер студии по Дипломатија и денеска ја имам честа ...

Прочитај повеќе »

Срџан Амет, по повод 23 години Општина Шуто Оризари: Со новата индустриска зона стануваме поатрактивни за нови инвеститори, работни места и пристојни плати

По 23 години од постоењето на Општина Шуто Оризари, локалниот економски развој за прв пат, стана приоритетна област во борбата против високата невработеност и сиромаштија. Како прв чекор во намалување на невработеноста, ја започнавме првата фаза од оформување на првиот економско-социјален совет со што ромската заедница економски ја зајакнуваме за отпочнување на сопствен бизнис и самовработување. Со проектирање на новата ...

Прочитај повеќе »

Обраќање на Курто Дудуш по повод одбележување на 23 години постоење – Општина Шуто Оризари

Почитувани граѓани, пратеници, министри, невладини организации, медиуми, претставници на дипломатски кор и меѓународни мисии, почитувани пријатели и присутни гости, Повеќе од две декади вложуваме и се залагаме, за подобра инфраструктура, образование, домување, економски развој и просперитет, во сите сфери за подобра иднина на нашите сограѓани. Заедно и здружено, се залагаме за унапредување и заштита на децата, младите, жените, пензионерите, за ...

Прочитај повеќе »

КУРТО ДУДУШ: Нека ни е честит 23-от роденден на Општина Шуто Оризари!

По повод 23 години постоење, Oпштина Шуто Оризари организираше настан на кој учествуваа високи владини претставници, меѓународни мисии, здруженија на граѓани, институции, медиуми и граѓани. Настанот го отвори Градоначалникот Курто Дудуш кој во своето обраќање зборуваше за тековни и идни проекти. На настанот се обратија раководителот на локален економски развој г-н Срџан Амет, г-н Ѓунер Абдула, кој во изминатите години ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари се подготвува за Денот на Општината

Општина Шуто Оризари се подготвува за одбележување на Денот на Општината. Настанот ќе се одржи денеска во 19:00 часот, во Мевче Палас во Шуто Оризари. На настанот се поканети владини претставници, меѓународни мисии, локални медиуми, институции и здруженија на граѓани. Градоначалникот Курто Дудуш ќе додели плакети за придонес во развојот на ромската заедница.

Прочитај повеќе »

Курто Дудуш: Најгорд градоначалник сум што ќе ја имаме најмодерната, европска, енергетски ефикасна детска градинка

Изградбата на последната фаза на градинката „8ми Април“ во Шуто Оризари е во завршна фаза. На простор од 1200 м2, градинката има сосем нов лик според сите светски стандарди за згрижување на деца од предучилишна возраст. Новиот објект дирекно ќе помогне на повеќе од 200 семејства, претежно од ромска националност, чии што деца од 2 до 5 години се вклучени ...

Прочитај повеќе »

Поделени 100 училишни ранци со училишен прибор за почетокот на учебната година во О.У. 26 Јули

НВО Класја на добрина во соработка со Општина Шуто Оризари подели вкупно 100 ранци со училишен прибор во О.У. 26 Јули. Проектната активност во рамки на проектот ,, Да им овозможиме успешна настава на децата” е целосно поддржан од НВО Класја добрина и се реализира петта година по ред. На овој настан присуствуваше Градоначалникот Курто Дудуш, директорот на основното училиште ...

Прочитај повеќе »

Прием на првачиња во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Денеска учебната година во О.У. Браќа Рамиз и Хамиз почна со прием на првачиња. На приемот присуствуваше градоначалникот Курто Дудуш, советничката за образование Рамиза Сакип,  директор Алвин Салимовски, заменик директорката Санела Емин и стручната служба на училиштето. Градоначалникот Курто Дудуш, во своето излагање напомена дека општината е отворена за нудење поддршка при надминување на сите предизвици во текот на образованието. ...

Прочитај повеќе »