mk_MK mk_MK

АКТИВНОСТИ

Домот е еднаквост – Локалната лидерска група во Шуто Оризари посветена на подобри услуги за граѓаните

Вториот состанок на Локалната лидерска група во Шуто Оризари ја потврди желбата на граѓаните и општината за развој на новиот Општински ресурсен центар кој треба да ги обезбеди сите услуги на едно место. На состанокот одржан на 20 февруари годинава, во Шуто Оризари, Програмата за работа на ресурсниот центар ја презентираше Лилјана Алчева,Заменик директор за Програма во Хабитат Македонија која ...

Прочитај повеќе »

Потпишување на договор за отварање на ресурсен центар во општина Шуто Оризари

Градоначалникот на општина Шуто Оризари  Курто Дудуш и Постојаниот претставник на  УНДП во Скопје Армен Григорјан потпишаа договор за финансирање на отворањето на првиот Ресурсен центар за повратници и други маргинализирани групи. Центарот, прв од ваков вид во земјата, се формира со цел обезбедување услуги на локално ниво за поефикасна реинтеграција на повратниците во матични земји како и сервисни услуги ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари на работен состанок со преставничка на канцеларијата на УНДП од Истанбул Амира Вејзагиќ Рамхорст

Општина Шуто Оризари на работен состанок со преставничка на канцеларијата на УНДП од Истанбул Амира Вејзагиќ Рамхорст На заедничкиот состанок се разговараше  за проектите кои ги спроведува општина Шуто Оризари заедно со УНДП Македонија, но и за еден од поголемите проекти со кој  заедно го реализираме е  доградбата на Општинската зграда.   изградба на – РЕСУРСЕН ЦЕНТАР – каде општина ...

Прочитај повеќе »

Реконструкција на потегот Индира ганди – Бутелски венец до ул. Гвадалахара со вкупна должина од 1100 метри.

Реконструкција на потегот Индира ганди – Бутелски венец до ул. Гвадалахара со вкупна должина од 1100 метри. Градоначалникот на Општина Шуто Оризари Курто Дудуш, Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и заменик Министерот Беким Реџепи се официјализира почеток на реконструкција на ул. Бутелски венец. Средствата се обезбедени преку договорот за заем за финансирање на проектот за поврзување на локални ...

Прочитај повеќе »

Советот на млади од Општина Шуто Оризари во соработка со НВО секторот и млади Роми (видео)

  Советот на млади при Општина Шуто Оризари во соработка со НВО-ите, како и млади интелектуалци и професионалци Роми учествуваат во подигање на свеста за важноста од останувањето дома за време на пандемијата од Коронавирусот COVID-19 ! Младите Роми ги даваат своите совети и препораки околу овој кризен период. Видеото можете да го погледнете на следниов линк:

Прочитај повеќе »

Ален Умер учествува на Roma Leadership Academy “NICOLAE GHEORGHE” во Полска

Ален Умер претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари, учествува на првата академија за лидерство “NICOLAE GHEORGHE”, во Полска, Варшава. Академијата се одржува во период од 04.12.-08.12.2019 година, во организација на OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights. Академијата вклучува сет на обуки за стратегиска комуникација, креирање на политики и останати тренинзи кои имаат за цел да придонесат за ...

Прочитај повеќе »

Панел Дискусија: Мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам

Советот на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на панел дискусија за мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам, во организација на НВО МИР, во Скопје. На настанот учествуваа млади, претставници од Кабинетот на Министерот без ресор,  претставници од општина Шуто Оризари и останати релевантни институции чијашто примарна цел е унапредување на младинското прашање. Селика Аљиљи, потпретседател на локалниот ...

Прочитај повеќе »

Работна посета на Совет на млади на Шуто Оризари во Крушево

Локалниот младински совет на Општина Шуто Оризари и Советот на млади на Општина Крушево остварија работна средба кој беше искористена за размена на искуства во рамки на компонентата за градење на капацитетите на младинските совети. На работната средба беа презентирани активностите на локалниот младински совет од Крушево, нивното учество во процесот на креирање на локална младинска стратегија и нивната заложба ...

Прочитај повеќе »

Работилница за јакнење на капацитетите на Советот на млади на Општина Шуто Оризари

Советот на млади на Општина Шуто Оризари ја заврши обуката наменета за јакнење на нивните капацитети во насока на стекнување на подобро знаење за постигнување на повисока видливост во текот на работењето, концептите на анти-дискриминација и родова еднаквост. Обуката заврши со интерактивен семинар за анти-дискриминација, родова еднаквост и практични примери кои треба дополнително да го зајакнат функционирањето на советот. Обуката ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер на OSCE – Human Dimension Implementation Meeting, 2019 во Варшава, Полска

Ален Умер, Претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на настан организиран од ОБСЕ со тема Human Dimension Implementation Meeting во Полска, Варшава. Настанот се одвиваше во повеќе сесии : Меѓународна средба за контакт со Ромите, Ромска и Синти младинска иницијатива, младите како агенти за промена, Роми и Синти во јавниот и политички живот и домување -услови за живеење, особено поврзано ...

Прочитај повеќе »