mk_MK mk_MK

Новости

Поставување на нови врати во училниците и реновирање на ѕидови во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) со соработка со Општина Шуто Оризари и основното училиште ,,Браќа Рамиз и Хамид” изведуваат – ,, Поставување на нови врати во училниците и реновирање на ѕидовите”. УСАИД учествува со вкупен буџет од 1.330.300 денари, а учеството на локалната заедницата е во износ од 4.249.200 денари. Изведувач на оваа активност е АНОЛ-ИМПЕКС, Скопје и ...

Прочитај повеќе »

Првачињата од О.У. Браќа Рамиз и Хамид дадоа свечена заклетва во рамки на светската детска недела

Првачињата од О.У. Браќа Рамиз и Хамид во рамки на одбележување на детската недела дадоа свечена заклетва во чест на нивните понатамошни напори за постигнување на повисоки резултати во текот на учебната година. Директорот на О.У. Браќа Рамиз и Хамид во своето излагање истакна дека ваквите настани се одбележуваат во чест на децата и нивните права. О.У. Браќа Рамиз и ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествува на обука за справување со дискриминација и говор на омраза

Општина Шуто Оризари учествуваше на шеснаесетта обука за справување со дискриминација и говор на омраза во организација на Министерството за труд и социјална политика со поддршка на Министерството за надворешни работи од Норвешка. Обуката беше наменета за државни службеници од локални самоуправи за справување со дискриминација и говор на омраза, а низ истата поминале министерства, агенции, здравствени работници и други. Обуката ...

Прочитај повеќе »

Работилница за јакнење на капацитетите на Советот на млади на Општина Шуто Оризари

Советот на млади на Општина Шуто Оризари ја заврши обуката наменета за јакнење на нивните капацитети во насока на стекнување на подобро знаење за постигнување на повисока видливост во текот на работењето, концептите на анти-дискриминација и родова еднаквост. Обуката заврши со интерактивен семинар за анти-дискриминација, родова еднаквост и практични примери кои треба дополнително да го зајакнат функционирањето на советот. Обуката ...

Прочитај повеќе »

Одбележување на ,,Недела на детето” во Општина Шуто Оризари

Вкупно 291 првачиња од десет паралелки од О.У. Браќа Рамиз и Хамид по повод  – Oдбележување на светската недела на детето, ја посетија локалната самоуправа. Учениците се запознаа со работењето на Општината, со секторите на локалната самоуправа и со Градоначалникот Курто Дудуш кој ги пречекa и им ги објасни своите надлежности. Детската недела се одбележува со цел да се актуелизираат ...

Прочитај повеќе »

Улична реконструкција на дел од ул.Вашингтонска, комплетно на коловозот и тротоари со обележување на хоризонтална и вертикална сигнализација во Општина Шуто Оризари, Скопје

Денеска започна улична реконструкција на ул. Вашингтонска,на потегот од ул. Виничка до ул. ЧеГевара (Во близина кај раскрсницата со средното училиште Шаип Јусуф) во Општина Шуто Оризари. Реконструкцијата опфаќа 1.470 м2 со асфалт за коловозот и 630м2 за тротоарите со бехатон плочки. Градежните работи опфаќаат отстранување на стариот асфалт од тротоарите и коловозот, нанесување на комплетно нов асфалт , поставување ...

Прочитај повеќе »

Студиска посета во рамки на проектот „Социјално претприемништво без граници”: можности за соработка

Фондацијата „Барка“ од Полска и нејзините партнери од Вишеградскиот проект: Општина Кробија (Полска), Здружение за социјални иновации „АРНО“, Здружение „Солем“, „Љубезност“, „Мисла“, Центар за поддршка на граѓани „ЦИП/ SIEC“, АХП Прилеп (С. Македонија), „Армијата на спасот/Salvation Army“ (Чешка) и општина Ревфолуп (Унгарија)  се во процес на спроведување на меѓународен проект : „Социјална економија без граници (Social Economy without borders) “, ...

Прочитај повеќе »

Oбука за застапување и лобирање во рамки на проектот ,,Вклучени и активни млади”

Општина Шуто Оризари во рамки на проектот Вклучени и активни млади и во знак на поддршка на процесот за креирање на локална младинска стратегија учествува на обука за застапување и лобирање, организирана од Младински образовен форум. На обуката се работеше на анализа на засегнати страни, креирање на пораки и беа разгледани можни механизми за имплементирање на стратегијата на локално ниво. ...

Прочитај повеќе »

Презентација на нова еколошка урбана опрема за собирање отпад

Градоначалникот Курто Дудуш присуствуваше на презентација на нова, еколошки – електрична урбана опрема за собирање на отпад. Презентацијата беше организирана од Град Скопје, и на истата присуствуваше Петре Шилегов кој ги повика општините да инвестираат во хигиена на улиците и гонење на палителите на дивите депонии. Тој ги повика медиумите и сите останати чинители заедно да придонесат кон креирање на нова ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер на OSCE – Human Dimension Implementation Meeting, 2019 во Варшава, Полска

Ален Умер, Претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на настан организиран од ОБСЕ со тема Human Dimension Implementation Meeting во Полска, Варшава. Настанот се одвиваше во повеќе сесии : Меѓународна средба за контакт со Ромите, Ромска и Синти младинска иницијатива, младите како агенти за промена, Роми и Синти во јавниот и политички живот и домување -услови за живеење, особено поврзано ...

Прочитај повеќе »