Author Archives: Sabina Ljatif

Јавна дебата: Дали си пасивен набљудувач или активист?

Претставници од Советот на млади на Општина Шуто Оризари и млади роми учествуваа на јавна дебата за вклучување на мажите и момчињата во борбата против родово базирани насилство која се одржа на 10 декември 2019 година, во Јавна соба во Скопје. Јавната дебата: Дали си пасивен набљудувач или активист? – беше организирана во име на Организацијата за безбедност и соработка во ...

Прочитај повеќе »

ПОКАНА ЗА ГРАЃАНИ – ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРЕДЛОГ ОПШТИНСКИ БУЏЕТ ЗА 2020 ГОДИНА

Почитувани граѓани, Општина Шуто Оризари во насока на отворена, отчетна и транспарентна работа со цел креирање на континуиран инклузивен сервис за граѓаните, ги поканува сите граѓани на територија на општината да земат активно учество на јавна презентација на предлог буџетот на Општина Шуто Оризари за 2020 година.  Јавната презентација ќе се одржи во понеделник (16.12.2019 година), со почеток од 11.00 ...

Прочитај повеќе »

Засадени 20 нови висококвалитетни дрвја во паркот на Шуто Оризари

Денеска во паркот на Општина Шуто Оризари беше спроведена акција за засадување дрвја. Беа засадени 20 висококвалитетни дрвја комбинација на јавор и туја од типот на Chaminciparis ivone(златно-зелени садници). Во акција се вклучи и Градоначаникот на Општината Курто Дудуш, кој ја подржа иницијативата за зазеленување на општината. Спроведената акција, одговара на потребата од озеленување на повеќе јавни површини за заштита ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер учествува на Roma Leadership Academy “NICOLAE GHEORGHE” во Полска

Ален Умер претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари, учествува на првата академија за лидерство “NICOLAE GHEORGHE”, во Полска, Варшава. Академијата се одржува во период од 04.12.-08.12.2019 година, во организација на OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights. Академијата вклучува сет на обуки за стратегиска комуникација, креирање на политики и останати тренинзи кои имаат за цел да придонесат за ...

Прочитај повеќе »

Roma Leadership Academy “NICOLAE GHEORGHE” – Рамиза Сакип, советник за образование учествува на првата ромска академија за лидерство во Варшава, Полска

Рамиза Сакип, советник за образование на Општина Шуто Оризари учествува на првата Roma Leadership Academy која се одржува во период од 04.12.-08.12.2019 година во Варшава, Полска, во организација на OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights. Академијата е дизајнирана со цел да се зајакне знаењето на учесниците за демокрактските институции и заложбите на ОБСЕ во областа на демократско управување. ...

Прочитај повеќе »

Панел Дискусија: Мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам

Советот на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на панел дискусија за мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам, во организација на НВО МИР, во Скопје. На настанот учествуваа млади, претставници од Кабинетот на Министерот без ресор,  претставници од општина Шуто Оризари и останати релевантни институции чијашто примарна цел е унапредување на младинското прашање. Селика Аљиљи, потпретседател на локалниот ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествуваше на меѓународна конференција во Варшава за еднаков пристап до квалитетно претшколско образование и грижа на децата Роми и Синти

Советничката за образование на Општина Шуто Оризари Рамиза Сакип, во период од 28-29 Ноември, 2019 година, учествуваше на конференција за промоција на еднаков пристап до квалитетно претшколско образование и грижа на децата Роми и Синти во организација на ODIHR/CPRSI која се одржа во Полска, Варшава. Главна тема на конференцијата беше промоција на еднаков пристап до квалитетно претшколско образование и грижа на ...

Прочитај повеќе »

Нови врати во училниците и реновирање на ѕидовите во О.У. „Браќа Рамиз-Хамид

Општината Шуто Оризари како подржувач на основото училиште О.У.„Браќа Рамиз-Хамид“ започна со реализирање на проектот за Поставување на нови врати во училниците и реновирање на ѕидовите во О.У.„Браќа Рамиз-Хамид“– Шуто Оризари во Септември, 2019 год. и заврши со техничкиот прием на 25 Ноември 2019 година. Проектот беше подржан од УСАИД и Македонскиот Центар за Граѓанско Образование за меѓуетничка интеграција на ...

Прочитај повеќе »

ИТЕН ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ВО ШУТО ОРИЗАРИ ПОРАДИ ПАЛЕЊЕ НА ГУМИ

Инспекторатот од секторот за животна средина на Општина Шуто Оризари, денеска по дојава на жители,  веднаш изврши брз инспекциски надзор, при што на лице место, беа констатирани остатоци од стари гуми и комунален смет. При извршување на увидот на состојбата беа повикани полициската станица – Чаир и против пожарна екипа кои сеуште работат на идентификување на одговорните лицата. По утврдување ...

Прочитај повеќе »

Прва работна средба со Совет на родители и наставници од подрачното О.У. Браќа Рамиз и Хамид во с. Горно Оризари

Советничката за образование на Општина Шуто Оризари, Рамиза Сакип вчера одржа работен состанок со Советот на родители од подрачното училиште Браќа Рамиз и Хамид, лоцирано во с. Горно Оризари. На средбата освен родители, присуствуваа и наставнички кои во ова училиште се задолжени за водење на комбинирана образовна програма од прво, второ, трето, четврто и петто одделение. Целта на работниот состанок ...

Прочитај повеќе »