mk_MK mk_MK

Author Archives: Sabina Ljatif

Известување МТСП: Остварување на Правото за Помош и нега од друго лице

Почитувани, Министерството за труд и социјална политика по однос на примената на член 51 од Законот за социјалната заштита (Сл.весник на РСМ бр.104/2019, 146/2019, 275/2019) ве известува дека: Лицата кои ќе поднесуваат барања по 10.02.2020 година треба да се упатуваат на “Мој термин” преку матичен лекар, за што матичните лекари се известени од страна на Министерството за здравство. Од 02.03.2020 година ...

Прочитај повеќе »

ДЕМАНТ ЗА ОБЈАВЕНА ЛАЖНА ВЕСТ

Почитувани граѓани и медиуми, Градоначалникот на Општина Шуто Оризари – Курто Дудуш, најостро ја демантира и отфрла содржината и објавените наводите од вчерашната информација, објавена на неколку медиуми, и воедно поврзана со наводно купување на политички гласови преку работата на општината за воспоставување на прописно просторно уредување согласно законските прописи. Изречените мандатни казни, според изнесените наводи, се во согласност со ...

Прочитај повеќе »

ЈАВЕН ПОВИК до невработените лица: Практикантство за период до 3 (три) месеци

За секој кандидат кој ќе биде избран и вклучен во мерката Практикантство, се предвидува финансиска поддршка во износ од 9.000,00 денари месечно   (со вклучено осигурување за инвалидност и телесно оштетување причинето со повреда на работа и професионална болест и данок на личен доход)  за периодот за кој се извршува практичната обука. Заинтересираните невработени лица за учество во мерката можат да аплицираат се до исполнување ...

Прочитај повеќе »

Министерство за економија : Јавен оглас за надоместување на дел од трошоци за купување на печки на пелети во домакинствата за 2020 година

Со цел стимулирање на домаќинствата за користење на обновливи извори на енергија за затоплување на своите домови, кои минимално го загадуваат воздухот и почвата и не влијаат и не влијаат врз климатските промени, на жителите кои ќе купат печки на пелети, Министерството за економија, ќе им обезбеди поврат на сретства во висина : до 50 %, но не повеќе од ...

Прочитај повеќе »

Шест главни (основни) проекти за изградба на атмосферска канализациона мрежа во урбаниот дел на Општина Шуто Оризари

Во Општина Шуто Оризари, во рамки на делот урбанизам, во согласност со предвидените средства, изготвени се вкупно 6 основни (главни) проекти со ревизија за изградба на атмосферска канализацииона мрежа за следните улици: по дел од улица ,,Нов живот”, ул. Гарсија Лорка, по дел од ул. Вашингтонска, по дел од ул. Гвадалахара, ул. Че Ге Вара, по дел од ул. Индира ...

Прочитај повеќе »

ПРОЕКТ ЗА ТУТОРСКА ПОДДРШКА НА УЧЕНИЦИ ОД ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА НА ТЕРИТОРИЈА НА ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ

НВО Амбрела и Центарот за социјална интеграција и подршка – Македонија (Social Integration & Empowerment Centre’s – Мacedonia) во партнерство со основните училишта на територија на Општина Шуто Оризари и во соработка со локалната самоуправа ја започна имплементацијата на проектот за туторска подршка на ученици од основните училишта. Општина Шуто Оризари, во рамки на овој проект, финансиски подржан од Ромскиот ...

Прочитај повеќе »

Фатима Османовска: Жените од Општина Шуто Оризари мора да имаат матичен гинеколог во својата општина и ќе го добијат најскоро можно!

Претседателот на Совет на Општина Шуто Оризари г-ѓа Фатима Османовска вчера одржа координативен состанок со д-р. Душко Филиповски – Претседател на Здружение на приватни гинеколози – акушери во Р.С. Македонија во врска со преселувањето на докторката – гинеколог од Поликлиниката во Шуто Оризари. На состанокот беше дискутиран новонастанатиот предизвик со кои се соочуваат жените од Шуто Оризари по преселувањето на ...

Прочитај повеќе »

Завршен настан: Презентација на локална младинска стратегија за Општина Шуто Оризари, во рамки на проектот Вклучени и Активни млади

Општина Шуто Оризари, учествуваше на завршниот настан за презентација на локалната младинска стратегија, во рамки на проектот Вклучени и Активни млади имплементиран од Здружение на граѓани Ромаверзитас во Шуто Оризари, под-грант на Проектот за младинско изразување спроведуван од Младински образовен форум, Центарот за балканска соработка – Љоја и Младински сојуз Крушево, финансиски поддржан од Европската Унија. На настанот се обратија ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учестуваше на Работна средба: Наоди од Картата со оцена од заедницата за 2019 година

Општина Шуто Оризари, на 23.01.2020, во организација на Иницијативата на жени од Шуто Оризари и ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување учестуваше на работна средба за споделување на наодите од Картата со оцена на заедницата за 2019 година за пристап до услугите за репродуктивно здравје на жените Ромки од Шуто Оризари во период на бременост, за време на породувањето и во првите ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествуваше на 4-тата сесија во рамки на програмата ,,Регионални форуми во заедницата” во Скопски плански регион

Општина Шуто Оризари, во рамки на програмата ,,Регионални форуми во заедницата” учествуваше на четвртата (последователна) сесија, во Скопски плански регион. На средбата се обрати г-дин Борис Георгиевски – претседател на Совет за развој на Скопски плански регион и г-дин Љупчо Кец- Мицковски – директор на Центарот за развој на Скопски плански регион. На настанот учесниците беа информирани за реализација на проектот ...

Прочитај повеќе »