Demo Blog With Map

Студиска посета во рамки на проектот „Социјално претприемништво без граници”: можности за соработка

Фондацијата „Барка“ од Полска и нејзините партнери од Вишеградскиот проект: Општина Кробија (Полска), Здружение за социјални иновации „АРНО“, Здружение „Солем“, „Љубезност“, „Мисла“, Центар за поддршка на граѓани „ЦИП/ SIEC“, АХП Прилеп (С. Македонија), „Армијата на спасот/Salvation Army“ (Чешка) и општина Ревфолуп (Унгарија)  се во процес на спроведување на меѓународен проект : „Социјална економија без граници (Social Economy without borders) “, ...

Прочитај повеќе »

Oбука за застапување и лобирање во рамки на проектот ,,Вклучени и активни млади”

Општина Шуто Оризари во рамки на проектот Вклучени и активни млади и во знак на поддршка на процесот за креирање на локална младинска стратегија учествува на обука за застапување и лобирање, организирана од Младински образовен форум. На обуката се работеше на анализа на засегнати страни, креирање на пораки и беа разгледани можни механизми за имплементирање на стратегијата на локално ниво. ...

Прочитај повеќе »

Презентација на нова еколошка урбана опрема за собирање отпад

Градоначалникот Курто Дудуш присуствуваше на презентација на нова, еколошки – електрична урбана опрема за собирање на отпад. Презентацијата беше организирана од Град Скопје, и на истата присуствуваше Петре Шилегов кој ги повика општините да инвестираат во хигиена на улиците и гонење на палителите на дивите депонии. Тој ги повика медиумите и сите останати чинители заедно да придонесат кон креирање на нова ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер на OSCE – Human Dimension Implementation Meeting, 2019 во Варшава, Полска

Ален Умер, Претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на настан организиран од ОБСЕ со тема Human Dimension Implementation Meeting во Полска, Варшава. Настанот се одвиваше во повеќе сесии : Меѓународна средба за контакт со Ромите, Ромска и Синти младинска иницијатива, младите како агенти за промена, Роми и Синти во јавниот и политички живот и домување -услови за живеење, особено поврзано ...

Прочитај повеќе »

Ален Умер го претставува Советот на млади на Шуто Оризари во Полска, Варшава

Ален Умер, претседател на Совет на млади на Општина Шуто Оризари учествува на младинска конференција во Полска, Варшава во организација на Мисијата на ОБСЕ. Конференцијата беше искористена за размена на искуства во насока на зајакнување на капацитетите на младите Роми и Синти во процесот на заштита на човековите права. На настанот беа дискутирани клучни актуелни прашања и предизвици со кои ...

Прочитај повеќе »

Обука за кохезија – градење соработка, транспарентност и одговорност во локалната власт

Општина Шуто Оризари  учествува на обука за обезбедување кохезија – градење соработка, транспарентност и одговорност во локалната власт. Обуката започна со имплементација во четврток (26.09.2019), а ќе заврши во сабота (28.09.2019)  во Струга,  во организација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Настанот го отворија Амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ – Клеменс Која и Крис Хеншоу – директор  на НДИ Северна ...

Прочитај повеќе »

СООПШТЕНИЕ

Повторна јавна презентација и јавна анкета по предлог детален урбанистички план Градска четврт C 0.6, Oпштина Шуто Оризари, плански период 2018-2022 (линк до целосното соопштение): Соопштение С06.01

Прочитај повеќе »