Demo Blog With Map

О.У. 26 Јули: Известување за упис на деца во прво одделение во учебната 2019/2020

Се известуваат граѓаните кои живеат на територија на Општина Шуто Оризари дека во тек е упис на деца во прво одделение во двете основни училишта во Општина Шуто Оризари – О.У. Браќа Рамиз и Хамид и О.У. 26 Јули. Уписот во О.У. 26 Јули е започнат од 02.05.2019, а во О.У. ,, Браќа Рамиз и Хамид ” уписот е од ...

Прочитај повеќе »

The Municipality of Suto Orizari participated in the First National Health Forum

The Municipality of Shuto Orizari participated in the First National Health Forum: The Road to Quality and Effective Primary Health Care in the Republic of North Macedonia. During the forum, the Prime Minister, Zoran Zaev, took part with his presentation on the topic “Government’s commitment to improve the health of citizens in the direction of the United Nations for sustainable ...

Прочитај повеќе »

Информативна средба со родители за упис во престојната учебна 2019/2020 година

Општина Шуто Оризари преставена од советникот за образование Рамиза Сакип во соработката со основното училиште ,,Браќа Рамиз и Хамид”, претставен од директорот Алвин Сaлимовски, градинката ,,8 Април” преставена од директорот Сонѓул Ахмед и консултатот на Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) одделот за Роми и Синтите, Мустафа Асановски организираше средба со Ромските родители со цел информирање ...

Прочитај повеќе »

Известување за потврда на годишна даночна пријава (ГДП)

Се известуваат граѓаните дека е потребно да ја потврдат својата годишна даночна пријава (ГДП) за 2018 година. Истовремено, ги известуваме граѓаните дека во вторник, на ден 30.04.2019 година, Општина Шуто Оризари, ќе достави информација кога и во колку часот ќе отпочне со работа Општинскиот пулт кој бесплатно на граѓаните на Општина Шуто Оризари ќе им даде услуга за потврда на ...

Прочитај повеќе »

Меморандум за соработка со ЕУРОХУМАН ИНТЕРНАЦИОНАЛ: ,,НУЛА ГЛАД ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ”

Денеска Општина Шуто Оризари склучи Меморандум за соработка со Организацијата за поддршка и помош на социјално загрозени и сиромашни граѓани ЕУРОХУМАН ИНТЕРНАЦИОНАЛ во рамки на реализацијата на проектот ,,НУЛА ГЛАД ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ”, имплементиран од страна на ЕУРОХУМАН ИНТЕРНАЦИОНАЛ- Скопје и ,,Храна за сите – Банка за храна Македонија-Скопје”, со финансиска поддршка на Општина Шуто Оризари . Општина Шуто Оризари ...

Прочитај повеќе »

Нова стратегија за млади и можности за практиканство за унапредување на положбата на Ромите

Градоначалникот Курто Дудуш оствари средба со проектниот менаџер на НВО Ромаверзитас Силхан Саитов и проектниот асистент Ферик Сулејманов во врска со унапредување на инклузивноста на студентите Роми во ромската заедница. Силхан Саитов ги презентираше предвидените активности на НВО Ромаверзитас вклучувајќи ја стратегијата за млади која се планира во тековниот период. Оваа Стратегијата за млади ќе даде особен придонес во работата ...

Прочитај повеќе »

Премиерот Зоран Заев и Оливер Спасовски во посета на Општина Шуто Оризари

Денеска Премирот Зоран Заев се сретна со Градоначалникот Курто Дудуш во Општина Шуто Оризари. На средбата присуствуваше и Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. На средбата беше разговарано за тековните и  идните проекти во локалната самоуправа. Исто така, беше нагласено дека во Р. Северна Македонија сите општини, вклучувајќи ја и Општината Шуто Оризари, заслужуваат еднаков третман,  пристап и можности. Потоа, ...

Прочитај повеќе »

Roma Initiatives Office во посета на Општина Шуто Оризари

Денеска Градоначалникот Курто Дудуш оствари средба со директорот на Roma Initiatives Office г-ин Жељко Јовановиќ. На средбата беа дискутирани можностите за поддршка на општина Шуто Оризари, во насока на подобрување и унапредување на економскиот развој. Исто така, беа дискутирани потребите од унапредување на младинскиот активизам, инклузивноста на младите роми во процесот на развивање на ромската заедница. На средбата присуствуваше и ...

Прочитај повеќе »

Финална конференција: Социјална инклузија и економско зајакнување на млади

Денеска градоначалникот Курто Дудуш присуствуваше на финалната конференција на проектот ,, Социјална инклузија и економско зајакнување на млади”, поддржан од Германското министерство за економска соработка и развој и Фондацијата Херман. На настанот беа презентирани позитивни практики и механизми кои можат да бидат аплицирани во Општина Шуто Оризари за креирање на млади претприемачи Роми. Во рамки на секторот за локален економски ...

Прочитај повеќе »