Blog Page

The Municipality of Suto Orizari has opened READING ROOM for Roma students

Today, for the first time in the municipality of Suto Orizari, was opened a Reading room for the needs of the Roma students. The Reading room, which is based in the High School ,,Shaip Jusuf”, was opened with the support of the local self-government, in cooperation with High School “Shaip Yusuf”, and as an initiative of the Roma students. The Mayor of the Municipality ...

Прочитај повеќе »

Отварање на ЧИТАЛНА за студенти за прв пат во општина Шуто Оризари

Денеска, за прв во општина Шуто Оризари се отвори читална за потребите на студентите Роми од оваа општина. Читалната која е позиционирана во просториите на СУГС ,,Шаип Јусуф” е отворена со поддршка на локалната самоуправа, во соработка со СУГС ,,Шаип Јусуф”, а во иницирање на студентите Роми. На отворањето се обрати Градоначалникот на општина Шуто Оризари Курто Дудуш, кој во своето излагање истакна дека ...

Прочитај повеќе »

Улична реконструкција и атмосферска канализација на ул. Индира Ганди

Денеска на ул. Индира Ганди, крак Македонска Косовска Бригада бр. 42 се изведува улична реконструкција и воспоставување на атмосферска канализација. Инвестотор на уличната реконструкција од 270 метри квадратни и атмосферската канализација е ПКБ во поддршка со општина Шуто Оризари. Општина Шуто Оризари, предходниот месец од својот буџет изврши реконструкција на постојните дупки на потегот на булеварот Македонска Косовка Бригада. Општина Шуто ...

Прочитај повеќе »

Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови

Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови, линк: Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови

Прочитај повеќе »

Трета ЕКОЛОШКА АКЦИЈА во организација на општина Шуто Оризари

Администрацијата на општина Шуто Оризари денеска ја спроведе третата по ред ЕКОЛОШКА АКЦИЈА во организација на локалната самоуправа. Целта на спроведената еколошка акција е обезбедување на почиста животна средина во општина Шуто Оризари преку преземање на граѓанска одговорност за расчистување на сметот, решавање на проблемот со аеро-загадувањето и подигнување на свеста и еколошката култура кај населението за одржување на околината ...

Прочитај повеќе »

Се одржа 11-та Седница на Советот за развој на Скопски плански регион во просториите на Стопанската Комора на Р. Северна Македонија

Во просториите на Стопанската Комора на Р. Северна Македонија се одржа единаесеттата Седница на Советот за развој на Скопски плански регион. На средбата покрај градоначалниците од Советот за развој на Скопски плански регион, присуствуваа Заменик претседател на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања и кооординација на економските ресори Д-р Кочо Анѓушев, Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, ...

Прочитај повеќе »

Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови

Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови, линк: Јавен повик за доставување на иницијативи за изработка на Урбанистички планови

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари ја поддржува ,,Кампањата за намалување на нередовно посетување на настава на учениците”

Општина Шуто Оризари ја поддржува ,,Кампањата за намалување на нередовно посетување на настава на учениците” на О. У. ,, Браќа Рамиз и Хамид ”, на територија на општина Шуто Оризари. На вчерашниот состанок помеѓу претставниците од локалната самоуправа, образовните медијатори и наставниците, беше дискутирано за наодите од терен, добиени со спроведување на анкетните прашалници во врска во горенаведената кампања. Врз  основа ...

Прочитај повеќе »

Градоначалникот Курто Дудуш на финална конференција за презентација на извештајот : „Излегување од кругот на исклученост на Ромите во Западен Балкан”

Градоначаникот на општина Шуто Оризари Курто Дудуш денеска присуствуваше на настанот за презентација на извештајот ,,Излегување од кругот на исклученост на Ромите во Западен Балкан”. На настанот воведно обраќање имаа Марко Мантованели, директор на канцеларијата на Светска банка и Музафер Бајрам, министер без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите. Извештајот беше претставен од страна ...

Прочитај повеќе »

Странски студенти ќе учат ромска музика во Шуто Оризари

Професорката по гитара од Израел Хамутал Зимра, оствари средба во општина Шуто Оризари за воспоставување на соработка со цел учење на традиционална ромска музика ова лето во Шуто Оризари. Вкупно 20-40 ученици се заинтересирани да дојдат во Шуто Оризари за да ги научат спецификите и автентичноста во изведувањето на ромската музика вклучувајќи: ритам, мелодија и сл. Оваа група на ученици ...

Прочитај повеќе »