Совет на млади 2019

Советот на млади од Општина Шуто Оризари во соработка со НВО секторот и млади Роми (видео)

  Советот на млади при Општина Шуто Оризари во соработка со НВО-ите: Здружение на граѓани ,,Ромаверзитас”, Инклузија за развој на заедниците – ИРИЗ, Здружение за правна едукација и транспарентност СТАНИЦА П.Е.Т. – Прилеп, Здружение на правници Роми Граѓанска иницијатива АВАЈА, Ромска асоцијација за жени и млади ,,Лулуди”, Здружение на жени Ромки Лачо Диве, Здружение за развој на ромската заедница Сумнал, ...

Прочитај повеќе »

Советот на млади на Шуто Оризари учествуваше на финална работилница во рамки на проектот Вклучени и Активни млади

Вчера, Советот на млади на Општина Шуто Оризари, учествуваше на финалната работилница : Форми на младинско учество како потенцијал за успешно спроведување на локалната младинска стратегија на општина Шуто Оризари, во рамки на проектот ,,Вклучени и Активни млади” со цел финализирање на процесот за креирање на локална младинска стратегија. Обуката се одржа во просториите на Здружението на граѓани Ромаверзитас и истата ...

Прочитај повеќе »

Повик за учесници на обука за : Форми на младинско учество

Повик за учесници на обука за  Форми на младинско учество како потенцијал за успешно спроведување на локалната младинска стратегија на општина Шуто Оризари (ЛИНК): Повик учество на обука Опис на обуката: На работилницата преку пристап на неформално образование, учесниците  ќе се стекнат со основни вештини и знаења  кои се потребни за функционално делување на локално ниво. Оваа работилница ќе служи за ...

Прочитај повеќе »

Јавна дебата: Дали си пасивен набљудувач или активист?

Претставници од Советот на млади на Општина Шуто Оризари и млади роми учествуваа на јавна дебата за вклучување на мажите и момчињата во борбата против родово базирани насилство која се одржа на 10 декември 2019 година, во Јавна соба во Скопје. Јавната дебата: Дали си пасивен набљудувач или активист? – беше организирана во име на Организацијата за безбедност и соработка во ...

Прочитај повеќе »

Панел Дискусија: Мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам

Советот на млади на Општина Шуто Оризари учествуваше на панел дискусија за мобилизирање на младински заедници низ различни форми на активизам, во организација на НВО МИР, во Скопје. На настанот учествуваа млади, претставници од Кабинетот на Министерот без ресор,  претставници од општина Шуто Оризари и останати релевантни институции чијашто примарна цел е унапредување на младинското прашање. Селика Аљиљи, потпретседател на локалниот ...

Прочитај повеќе »

Советот на млади на Шуто Оризари испрати 5 пораки по повод – Светскиот ден на ромскиот јазик

Советот на млади на Општина Шуто Оризари  го честиташе ,,6 Ноември  – Светскиот ден на ромскиот јазик” преку постер презентации. Тие испратиле пет силни пораки на македонски и ромски јазик. Секоја порака го означува значењето на ромскиот јазик низ перспективата на младите Роми.    

Прочитај повеќе »

Работилница за јакнење на капацитетите на Советот на млади на Општина Шуто Оризари

Советот на млади на Општина Шуто Оризари ја заврши обуката наменета за јакнење на нивните капацитети во насока на стекнување на подобро знаење за постигнување на повисока видливост во текот на работењето, концептите на анти-дискриминација и родова еднаквост. Обуката заврши со интерактивен семинар за анти-дискриминација, родова еднаквост и практични примери кои треба дополнително да го зајакнат функционирањето на советот. Обуката ...

Прочитај повеќе »

Советот на млади ја заврши финалната работилница за подготовка на основни документи

Советот на млади на Општина Шуто Оризари, во организација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Агенцијата за млади и спорт, ја заврши финалната работилница за подготовка на основни документи. Обуката започна со пленарна сесија за вовед во младински политики и младинско учество, по што разработија генерални документи за нивната работа. Советот на млади ги утврдува основните документи неопходни за ...

Прочитај повеќе »