mk_MK mk_MK

Проекти

Општина Шуто Оризари учествуваше на семинар: Современи Општини – Чекор поблиску кон ЕУ

Општина Шуто Оризари учествуваше на обука со тема ,,Современи Општини – Чекор поблиску кон ЕУ” во организација на Институтот за социјална демократија – Прогрес и Меѓународниот Центар „Олоф Палме“. На овој настан каде учествуваа вкупно 44 претставници од градски и рурални општини од целата држава советничката за образование на Општина Шуто Оризари Рамиза Сакип го сподели искуството и практиките кои ...

Прочитај повеќе »

Поставување на нови врати во училниците и реновирање на ѕидови во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) со соработка со Општина Шуто Оризари и основното училиште ,,Браќа Рамиз и Хамид” изведуваат – ,, Поставување на нови врати во училниците и реновирање на ѕидовите”. УСАИД учествува со вкупен буџет од 1.330.300 денари, а учеството на локалната заедницата е во износ од 4.249.200 денари. Изведувач на оваа активност е АНОЛ-ИМПЕКС, Скопје и ...

Прочитај повеќе »

Првачињата од О.У. Браќа Рамиз и Хамид дадоа свечена заклетва во рамки на светската детска недела

Првачињата од О.У. Браќа Рамиз и Хамид во рамки на одбележување на детската недела дадоа свечена заклетва во чест на нивните понатамошни напори за постигнување на повисоки резултати во текот на учебната година. Директорот на О.У. Браќа Рамиз и Хамид во своето излагање истакна дека ваквите настани се одбележуваат во чест на децата и нивните права. О.У. Браќа Рамиз и ...

Прочитај повеќе »

Oбука за Мултикултурна едукација, Културна медијација и Комуникациски вештини со вработени во детската градинка ,,8ми Април”

Општина Шуто Оризари за прв во просториите на локалната самоуправа организира работилница наменета за вработените од детската  градинка ,,8 -ми Април”, на тема ,, Мултикултурна едукација, културна медијација и комуникациски вештини”. Обучувач на работилницата е г-дин Срџан Амет кој има долгогодишно искуство и компетенции во испорачување на обуки за институционален, организациски развој и менаџмент. Воедно, на работилницата се обрати Претседателот ...

Прочитај повеќе »

Поделени 100 училишни ранци со училишен прибор за почетокот на учебната година во О.У. 26 Јули

НВО Класја на добрина во соработка со Општина Шуто Оризари подели вкупно 100 ранци со училишен прибор во О.У. 26 Јули. Проектната активност во рамки на проектот ,, Да им овозможиме успешна настава на децата” е целосно поддржан од НВО Класја добрина и се реализира петта година по ред. На овој настан присуствуваше Градоначалникот Курто Дудуш, директорот на основното училиште ...

Прочитај повеќе »

Прием на првачиња во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Денеска учебната година во О.У. Браќа Рамиз и Хамиз почна со прием на првачиња. На приемот присуствуваше градоначалникот Курто Дудуш, советничката за образование Рамиза Сакип,  директор Алвин Салимовски, заменик директорката Санела Емин и стручната служба на училиштето. Градоначалникот Курто Дудуш, во своето излагање напомена дека општината е отворена за нудење поддршка при надминување на сите предизвици во текот на образованието. ...

Прочитај повеќе »

Проект за училишно реновирање, меѓуетничка кохезија и промоција на граѓанската култура во Шуто Оризари

Градоначалникот на Општина Шуто Оризари Курто Дудуш го потпиша меморандумот за проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието кој ќе се спроведува во Шуто Оризари. Проектот е имплементиран во соработка меѓу Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) и Македонскиот центар за граѓанско образование. Согласно потпишаниот меморандум, трите главни компоненти на проект се зајакнување на меѓуетничката кохезија, ...

Прочитај повеќе »

Доделување на свидетелства во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Денеска се одржа доделување на свидетелства во О.У. Браќа Рамиз и Хамид. Дел од нив успешно ја заокружуваат оваа учебна година до почетокот на следната, а дел се подготвуваат за претстојните уписи во средните училишта. Наставниците до учениците пратија порака за пријатен распуст со честитки за постигнатиот успех. Оваа година се поделени околу 2000 свидетелства, согласно бројот на ученици во ...

Прочитај повеќе »

ЗАВРШИ ПРОЕКТОТ ЗА МЕЃУЕТНИЧКА ИНТЕГРАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ

Општината Шуто Оризари како подржувач на двете основни училиштата О.У.,,Браќа Рамиз-Хамид“ и О.У. ,,26 Јули„ во почетокот на Мај 2019 година започна со реализирање на Проектот за меѓуетничка интеграција во образованието насловен „Природата е една за сите нас“ подржан од Програмата за унапредување на мултикултурализмот и меѓуетничка интеграција и толеранција при Министерството за Образование и Наука – ПМИО. Проектот за ...

Прочитај повеќе »

Учениците од О.У. 26 Јули денеска добија сведителства

Денеска учениците од О.У. ,,26 Јули” добија сведетелства. На доделувањето на сведителствата присуствуваше и советничката за образование на Општина Шуто Оризари Рамиза Сакип. На средбата со стручната служба советничката Рамиза Сакип разговараше за категоризацијата на неоценетите и осипаните деца роми и за важноста од формирање на дата база за ваквите деца. Наставниците им посакаа на учениците да уживаат на летниот ...

Прочитај повеќе »