Blog Page

Хатаб, Нури, Амар и Арбин од Општина Шуто Оризари постигнаа голем успех во карате турнир од светкиот куп (World Martian Arts Federation)

Хатаб Дардхишта , Нури Цури, Амар Палоши и Арбин Буки од Општина Шуто Оризари донесоа неколку  медали на овогодинешниот турнир од светкиот куп одржан од 15-16 јуни, 2019 година во Модрич, Босна и Херцеговина, организиран од страна на World Martian Arts Federation.   Хатаб Дардхишта освои 1 место во екипно кумите од 13-14 годинишни, индивидуално 2 место во кумите и ...

Прочитај повеќе »

Доделување на свидетелства во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Денеска се одржа доделување на свидетелства во О.У. Браќа Рамиз и Хамид. Дел од нив успешно ја заокружуваат оваа учебна година до почетокот на следната, а дел се подготвуваат за претстојните уписи во средните училишта. Наставниците до учениците пратија порака за пријатен распуст со честитки за постигнатиот успех. Оваа година се поделени околу 2000 свидетелства, согласно бројот на ученици во ...

Прочитај повеќе »

ОБСЕ ја имплементира првата обука за Советот на млади на Општина Шуто Оризари

  Мисијата на ОБСЕ во период од 25.06.2019-27.06.2019 ја спроведe првата обука наменета за Советот на млади на Општина Шуто Оризари. На обуката беа разработени неколку теми во интерес на младинските совети вклучувајќи комуникациски вештини, решавање на конфликти и тимска работа.   Воедно членовите на младинските совети се здобија со знаење за планирање на чекори за можно разрешување на конфликти, ...

Прочитај повеќе »

ЗАВРШИ ПРОЕКТОТ ЗА МЕЃУЕТНИЧКА ИНТЕГРАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ

Општината Шуто Оризари како подржувач на двете основни училиштата О.У.,,Браќа Рамиз-Хамид“ и О.У. ,,26 Јули„ во почетокот на Мај 2019 година започна со реализирање на Проектот за меѓуетничка интеграција во образованието насловен „Природата е една за сите нас“ подржан од Програмата за унапредување на мултикултурализмот и меѓуетничка интеграција и толеранција при Министерството за Образование и Наука – ПМИО. Проектот за ...

Прочитај повеќе »

Традиционален турнир во мал фудбал ,,Шуто Оризари 2019″

Општина Шуто Оризари ги започна подготовките околу организирањето на традиционалниот Турнир. Пријавувањето на екипите за учество на Турнирот започнува на 13.06.2019 година заклучно до 28.06.2019 година. Турнирот во мал фудбал “Шуто Оризари 2019” започнува на ден 01.07.2019 година. Цената за учество на турнирот изнесува 2.000 денари. Контакт телефон за дополнителни информации и пријавување на : 070/388-302 (Алмир).    

Прочитај повеќе »

Учениците од О.У. 26 Јули денеска добија сведителства

Денеска учениците од О.У. ,,26 Јули” добија сведетелства. На доделувањето на сведителствата присуствуваше и советничката за образование на Општина Шуто Оризари Рамиза Сакип. На средбата со стручната служба советничката Рамиза Сакип разговараше за категоризацијата на неоценетите и осипаните деца роми и за важноста од формирање на дата база за ваквите деца. Наставниците им посакаа на учениците да уживаат на летниот ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествува на Регионална Конференција во Белград: Декада на Ромите

Општина Шуто Оризари зема активно учество на регионалната конференција : Декада на ромска инклузија која се одржува во период од 20.06.-21.06.2019 во Белград, Србија. Конференција ја отвори Градоначалникот на Белград г-ин Зоран Радојич, заменик премиерот на Србија и останати високи функционери по што следеше богата културно- уметничка програма. На конференцијата се одржаа клучни панел дискусии поврзани со ромското прашање. Првата ...

Прочитај повеќе »

БОРДОТ НА РОМСКИОТ ОБРАЗОВЕН ФОНД ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ

Денеска Директорот на Бордот на Ромскиот Образовен Фонд г-ин Андреј Мирга и Националниот координатор на Ромскиот Образовен Фонд во Р. Северна Македонија Ајсел Амет остварија средба со Градоначалникот на Општина Шуто Оризари – Курто Дудуш. На средбата присуствуваше и Претседателот на Општинскиот Совет Фатима Османовска, Раководителот на одделението за локален економски развој Срџан Амет и Советничката за образование Рамиза Сакип  ...

Прочитај повеќе »

ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ ЗА ПРВ ПАТ ДОБИ СОВЕТ НА МЛАДИ

Денеска Општина Шуто Оризари за прв пат доби Совет на млади кој ќе ги застапува правата на младите и ќе работи на програми за унапредување на статусот на младите Роми. Претседател на Советот на млади е Ален Умер (студент на постдипломски студии по дипломатија и воедно номиниран од НВО Ромаверзитас), потпретседател е Селика Аљиљи (номинирана студентка од НВО Ромаверзитас), а ...

Прочитај повеќе »

Презентација на резултатите од кампањата ,, Сите на час” во О.У. Браќа Рамиз и Хамид”

      Денеска се одржа завршен настан во рамки на кампањата ,, Сите на час”, во О.У. ,, Браќа  Рамиз и Хамид”. Настанот го отвори хорот на ученици од О.У. Браќа Рамиз и Хамид со химната на училиштето. Директорот Алвин Салимовски во своето излагање ја спомна интензивната соработка и активниот придонес на локална самоуправа во процесот на градење квалитетно основно ...

Прочитај повеќе »