Blog Page

Фатима Османовска: Жените од Општина Шуто Оризари мора да имаат матичен гинеколог во својата општина и ќе го добијат најскоро можно!

Претседателот на Совет на Општина Шуто Оризари г-ѓа Фатима Османовска вчера одржа координативен состанок со д-р. Душко Филиповски – Претседател на Здружение на приватни гинеколози – акушери во Р.С. Македонија во врска со преселувањето на докторката – гинеколог од Поликлиниката во Шуто Оризари. На состанокот беше дискутиран новонастанатиот предизвик со кои се соочуваат жените од Шуто Оризари по преселувањето на ...

Прочитај повеќе »

Завршен настан: Презентација на локална младинска стратегија за Општина Шуто Оризари, во рамки на проектот Вклучени и Активни млади

Општина Шуто Оризари, учествуваше на завршниот настан за презентација на локалната младинска стратегија, во рамки на проектот Вклучени и Активни млади имплементиран од Здружение на граѓани Ромаверзитас во Шуто Оризари, под-грант на Проектот за младинско изразување спроведуван од Младински образовен форум, Центарот за балканска соработка – Љоја и Младински сојуз Крушево, финансиски поддржан од Европската Унија. На настанот се обратија ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учестуваше на Работна средба: Наоди од Картата со оцена од заедницата за 2019 година

Општина Шуто Оризари, на 23.01.2020, во организација на Иницијативата на жени од Шуто Оризари и ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување учестуваше на работна средба за споделување на наодите од Картата со оцена на заедницата за 2019 година за пристап до услугите за репродуктивно здравје на жените Ромки од Шуто Оризари во период на бременост, за време на породувањето и во првите ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествуваше на 4-тата сесија во рамки на програмата ,,Регионални форуми во заедницата” во Скопски плански регион

Општина Шуто Оризари, во рамки на програмата ,,Регионални форуми во заедницата” учествуваше на четвртата (последователна) сесија, во Скопски плански регион. На средбата се обрати г-дин Борис Георгиевски – претседател на Совет за развој на Скопски плански регион и г-дин Љупчо Кец- Мицковски – директор на Центарот за развој на Скопски плански регион. На настанот учесниците беа информирани за реализација на проектот ...

Прочитај повеќе »

Интензивни градежни активности во Шуто Оризари : Поставени се 59 сообраќајни столбови, реконструкција на ул. Мелничка и нова фекална канализација во с. Горно Оризари

Вкупно 59 конусно – портокалови сообраќајни столбови се поставени во Општина Шуто Оризари, со цел спречување на непрописно паркирање на јавни површини и улици и почитување на сообраќајните правила. Поставената сообраќајна сигнализација е особено важна за сообраќајната безбедност и за спречување на сообраќајниот застој. Воедно, во Општина Шуто Оризари се изведуваат градежни работи за реконструкција на ул. Мелничка, во должина од 586 ...

Прочитај повеќе »

Засадени нови дрвја, нивелирано земјиште и поставен нов систем за наводнување во О.У. Браќа Рамиз и Хамид

Пред почетокот на второто полугодие од учебната 2020 година, Општина Шуто Оризари спроведе неколку интензивни активности за зголемување на зелената површина и заштитата на животната средина во О.У. Браќа Рамиз и Хамид. Во дворот на О.У. Браќа Рамиз и Хамид се засадени нови дрвја, поставен е рационален систем за наводнување – капка по капка, а земјиштето е нивелирано по што ...

Прочитај повеќе »

Тркалезна маса: Состојби, предизвици и перспективи за решавање на аерозагадувањето во Скопски Плански Регион

Секторот за урбанизам и заштита на животна средина на Општина Шуто Оризари, во рамки на проектот “Чиста енергија за чист воздух”, кој се спроведува со финаниска поддршка на Владата на Р. Северна Македонија преку Програмата за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за 2019 година, учествува на – Тркалезна маса со тематика : “Состојби, предизвици и перспективи за решавање на проблемите со ...

Прочитај повеќе »

Советот на млади на Шуто Оризари учествуваше на финална работилница во рамки на проектот Вклучени и Активни млади

Вчера, Советот на млади на Општина Шуто Оризари, учествуваше на финалната работилница : Форми на младинско учество како потенцијал за успешно спроведување на локалната младинска стратегија на општина Шуто Оризари, во рамки на проектот ,,Вклучени и Активни млади” со цел финализирање на процесот за креирање на локална младинска стратегија. Обуката се одржа во просториите на Здружението на граѓани Ромаверзитас и истата ...

Прочитај повеќе »

СООПШТЕНИЕ ДО ГРАЃАНИ: Помош при остварување односно обнова (продолжување) на Право на родителски додаток – Трето дете

Помош при остварување односно обнова (продолжување) на на родителски додаток – Трето дете Почитувани граѓани, Ве информираме дека вработени во Центарот за правно зајакнување при општина Шуто Оризари во соработка со Центарот за социјална работа при општина Шуто Оризари ќе бидат на располагање со информации и дирекна помош со пополнување на формуларите за апликација/обнова на сите граѓани кои го користат ...

Прочитај повеќе »

Повик за учесници на обука за : Форми на младинско учество

Повик за учесници на обука за  Форми на младинско учество како потенцијал за успешно спроведување на локалната младинска стратегија на општина Шуто Оризари (ЛИНК): Повик учество на обука Опис на обуката: На работилницата преку пристап на неформално образование, учесниците  ќе се стекнат со основни вештини и знаења  кои се потребни за функционално делување на локално ниво. Оваа работилница ќе служи за ...

Прочитај повеќе »