mk_MK mk_MK

Author Archives: Nenad Boskovski

ВИДЕО: Градоначалникот Курто Дудуш лично и самоиницијативно се залага за изградба на џамијата ,, Билали Хабиши”

Денеска Градоначалникот Курто Дудуш ја посети џамијата ,,Билали Хабиши”. Новата џамија ќе овозможи спроведување на сите погребални обичаи, вклучувајќи го и исламскиот обред на бањање на покојниот. Долниот дел од џамија во најголем дел е завршен, преостанува уште да се средат канцелариите и да се уреди просторот каде што децата и младите можат да го продлабочат своето религиозно учење за ...

Прочитај повеќе »

Градоначалникот Курто Дудуш присуствуваше на работен состанок во организација на МТСП

Градоначалникот Курто Дудуш присуствуваше на работна средба во организација на Министерството за труд и социјална политика и  Министерката за труд и социјална политика г-ѓа Мила Царовска. Советот на Европа во соработка со Министерството за труд и социјална политика и општините кои се дел од РОМАКТЕД од 2018 година имплементираат заеднички проект, за кој се потпиша и меморандум за соработка. На средбата ...

Прочитај повеќе »

Се одржа прослава по повод на ромскиот василичарски празник во СЦ Борис Трајковски

Минатата сабота на 12 јануари 2019 година, со почеток од 20:00 часот, во СЦ Борис Трајковски се одржа прослава по повод на ромскиот василичарски празник. Настанот во форма на Ромски бал беше организиран од страна на општина Шуто Оризари, каде што присуствуваа над  2000 гости. На овој значаен традиционален и културен настан присуствувале директори и претставници на јавни институции. Во делот на ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари фрли повеќе од 5 тони сол по првиот снег

Општина Шуто Оризари започна со чистење на споредните улици од снегот. Општината ангажирала неколку локални служби  за одржување на улиците и обезбедување на уличната проодност за заштита на населението. Повеќе од 5 тони сол биле фрлени од страна на комуналните редари и ангажираните комунални работници. Општинските власти биле повикани за спроведување на нивната обврска за чистење на снежните наноси. Општина Шуто ...

Прочитај повеќе »

Обезбедена нова зимска опрема за комуналните работници во општина Шуто Оризари

Денеска Градоначалникот на Општина Шуто Оризари Курто Дудуш ги подели новите зимски униформи на комуналните работници во просториите на општината. Екипите како дел од општинската служба ќе бидат задолжени за одржување на споредните улици, заради нормално одвивање на сообраќајот, проодност на улиците и заштита на населението. Екипите како дел од општинската служба ќе бидат задолжени за одржување на споредните улици, ...

Прочитај повеќе »

Адил Максутович ќе биде специјален гостин на Ромскиот Бал

Познатиот пеач Адил Максутович ќе настапува на годинешниот Ромски Бал како специјален гостин во организација на Општина Шуто Оризари. Според програмата на годишниот Ромски Бал, во делот на забавно-музичкиот дел освен Адил Максутович, ќе бидат ангажирани: Facebook-оркестар, Gipsy Бенд-оркестар, Fantasy Band, Јужни ритам, Бернат Демирали, Таркан Сулејмани, Рамадан Б. Рамко, Џефрина Идриз, Ервин Аметовски, Мануел Амети и Ерџан Амети. Преостануваат два ...

Прочитај повеќе »

Видео: Традиционална манифестација ,, Ромски бал”

Денеска Претседателот на Општинскиот Совет Фатима Османовска и Санела Емин како дел од организацискиот и логистичкиот тим на традиционалната манифестација Ромски Бал ја промовирале целта, историјата и важноста на Ромскиот Бал. На 12 јануари 2019 година, со почеток од 19 : оо часот, во ВИП Арена на СЦ ,, Борис Трајковски”, Општина Шуто Оризари ќе организира традиционален настан ,, Ромски ...

Прочитај повеќе »

Општина Шуто Оризари учествуваше на презентација на Програмата за заштита на животна средина

Во салата на Советот на Град Скопје денеска, се одржа презентација на Програмата на активности од областа на заштитата на животната средина и природата на подрачјето на Град Скопје за 2019 година, со цел запознавање на јавноста со планот на мерки што ќе се преземат во сферата на заштитата на животната средина. На презентацијата свои излагања имаа Никола Наумоски, раководител ...

Прочитај повеќе »

КПУ Затвор Скопје со прва донација на прочистувачи за воздух за основните училишта во Шуто Оризари

  Во пресрет на новогодишните празници, Општина Шуто Оризари започна со акција ,, Биди фраер и донирај прочистувач” чија што крајна цел е обезбедување на прочистувачи на воздух во секоја училница во двете основни училишта на територија на општината ,,Браќа Рамиз и Хамид” и ,,26 Јули”. Денеска Директорот на КПУ Затвор Скопје Ѓоко Котевски донираше прочистувач и со тоа е ...

Прочитај повеќе »

Програма 2019-Ромски Бал

На 12 јануари 2019 година, со почеток од 19 : оо часот, во ВИП Арена на СЦ ,, Борис Трајковски”, Општина Шуто Оризари ќе организира традиционален настан ,, Ромски Бал”. Според програмата на годишниот Ромски Бал, во делот на забавно-музичкиот дел ќе бидат ангажирани: Адил Максутович, Facebook-оркестар, Gipsy Бенд-оркестар, Fantasy Band, Јужни ритам, Бернант Демирали, Таркан Сулејмани, Рамадан Б. Рамко, ...

Прочитај повеќе »