Нацрт Стратегиска оцена на животна средина за нацрт Регионален план за управување со отпад за Скопски регион

Подготовка на документи за воспоставување на интегриран и финансиски самоодржлив систем за управување со отпад во Пелагониски, Југозападен, Вардарски и Скопски регион.

Нацрт Стратегиска оцена на животна средина за нацрт Регионален план за управување со отпад за Скопски регион (pdf формат)

СВЕЧЕНО СЕ ПУШТИЈА ВО УПОТРЕБА ТРИТЕ УЧИЛИШТА ВО ШУТО ОРИЗАРИ

Учениците од населбата Шуто Оризари од оваа нова учебна година веќе ќе учат во нови училници и нови клупи. Пуштено во употреба средното училиште “Шаип Јусуф“, доградени се 21 училници во О.У. Браќа Рамиз и Хамид и доградени се 9 нови училишни простории во О.У. 26 Јули. 

Повеќе...

НОВОГОДИШНИ АКТИВНОСТИ НА ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

Општината Шуто Оризари работи напорно за изгледот на централните подрачја на општината за претстојните празници. Украсен е плоштадот на општината, улиците, Јован Хаџи Шишков, и Нов Живот и украсен е паркот на градинката 8-ми април. Активностите траеа околу 10 дена и напорната работа се исплати бидејќи општината навистина изгледа преубаво.

 

 

2.jpg1.jpg3.jpg4.jpg

ПОДОБРЕНИ УСЛОВИТЕ ЗА ДЕЦАТА ОД ГРАДИНКАТА 8-МИ АПРИЛ

Градоначалникот на општината Шуто Оризари Елвис Бајрам на децата од детската градинка за новогодишните празници им подари нов вантрешен ентериер. Во соработка со донаторите УНДП и УНИЦЕФ се реновира градинката во нејзиниот внатрешен простор . Децата од градинката имаат нови столчиња и клупи и многу дидактички материјали. 

По лобирањето на Градоначалникот на општината Шуто Оризари Елвис Бајрам, детската установа ќе има и нови тоалети кои ќе овозможуваат подобри и поздрави услови за децата. 

-Иако се ближат празници, сепак, општината мора да се грижи и за најмалите деца. Успеавме да најдеме донатори и со дел од средствата на општината, се реновира детската градинка 8-ми Април. Ова нека е подарок за децата за новогодишните празници

Директорката на установата Санела Емин вели ново во градинката е тоа што нашите детски купатила се реновирани целосно,добивме нови маси, столчиња, дидактички матријали, играчки и други алатки со кој можеме да им помогнеме на децата за нивниот развој.

Голема благодарност да упатам до Организацијата" СУМНАЛ" за партнерството со Општината и Градинката.

10846071_881428155225229_3140701939542188169_n.jpg10614299_881428191891892_1923233980772162466_n.jpg10846320_881428201891891_4772632685582959508_n.jpg10849829_881428638558514_2245173534423462457_n.jpg10857835_881428341891877_5818376531793776730_n.jpg1512539_881428528558525_1579787501871927646_n.jpg

РЕЈТИНГОТ НА ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ Е ПОДИГНАТ

Рејтингот на општината Шуто Оризари е подигнат. Ова е заклучокот на средбата со граѓанските организации и донатори од Будимпешта – УНгарија, организации од Србија и партнерите на програмата “Пристап на Ромите до фондови“ PGF. 

Организациите сметаат дека за разлика од порано општината имала мала соработка со граѓанските организации но во последните 5 години, локалната самоуправа е отворена и спремна за разговор и активности на организациите. 

-Сметам дека општината почнува да стане препознатлива кај меѓународните организации бидејќи има отвореност и капацитет за реализација на било какви активности. Преку лобирањата на Градоначалникот и неговиот тим, се реализираат проекти а истовремено се бараат и донатори што е показател за подигнување на нејзиниот рејтинг – вели Надир Реџепи од Институтот Отворено Општество – Будимпешта. 

Општината Шуто Оризари има капацитет и човечки ресусрси за реализација на круцијални проекти за локалното население. 

-Во последните неколку години навистина напорно работиме за доброто на граѓаните. Имаме отвореност а и свест дека средствата кои се наменети за Ромите треба и да се искористат за Ромите но и промените да се очигледно а не да трошат пари само на семинари и конференции – вели Градоначалникот на општината Шуто Оризари Елвис Бајрам. 

Во последните неколку години општината работи со локалните невладини оррганизации : Ромски ресурсен Центар – РРЦ, Ромскиот бизнис информативен центар – РБИЦ, Здружението Романо Ило. Од организациите кои и помагаат на општината се Македонскиот центар за меѓународна соработка МЦМС и Европската развојна агенција ЕРА, додека како донатори со кои работи се ОСИ Будимпешта,  УНДП, УНИЦЕФ и други.

2.jpg1.jpg3.jpg4.jpg